Εξοπλισμός για μέθοδο Pour Over Brewing

30-03-2022
Εξοπλισμός για μέθοδο Pour Over Brewing

Αν είσαι λάτρης του καφέ και θες να απολαμβάνεις ακόμα και τη διαδικασία παρασκευής καφέ στο σπίτι, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τη μέθοδο pour-over brewing.
Αυτή η μέθοδος εκχύλισης καφέ θεωρείται απαιτητική αλλά ταυτόχρονα απλή και φανερώνει το πάθος σου για την παρασκευή ενός εκλεπτυσμένου καφέ. Δίνει τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας, επιτρέποντας έτσι να παρασκευάσεις έναν καφέ με υψηλό επίπεδο ακρίβειας. Για να καταφέρεις να εκμεταλλευτείς πλήρως τα πλεονεκτήματα της μεθόδου pour-over χρειάζεσαι κάποια αξεσουάρ.
Παρακάτω θα βρεις όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ για να γίνεις και εσύ ένας home barista και να απολαμβάνεις το καφέ σε όλα τα στάδια παρασκευής του.


Βραστήρα για ζεστό νερό

Η θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσετε θα κυμανθεί από 90,5°C έως 96,1°C. Για να το πετύχεις, ιδανικός τρόπος είναι η χρήση ενός βραστήρα με λαιμό χήνας (gooseneck). Ο ιδιαίτερος αυτός βραστήρας παρέχει ακρίβεια έκχυσης καθώς το στόμιο του σε σχήμα λαιμού χήνας επιτρέπει να ρίχνεις το νερό ακριβώς όπου θέλεις με σταθερό ρυθμό, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παρασκευή καφέ με χειροκίνητη ροή. Το μοτίβο ροής προσαρμόζεται αλλά συνήθως αποτελείται από ένα συνδυασμό ομόκεντρων κύκλων με αφετηρία το κέντρο του καφέ.

Εδώ θα βρεις βραστήρες κατάλληλους για τη μέθοδο pour-over brewing.

Η ύπαρξη ένδειξης θερμοκρασίας στον βραστήρα παρέχει άλλο επίπεδο ακρίβειας καθώς επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού για εκχυλίσεις στην βέλτιστη θερμοκρασία.

Προτεινόμενοι βραστήρες με ενσωματωμένο θερμόμετρο :
Βelogia ktl 010002 1200ml Inox
Brewista Artisan 1L Black/Black 3rdGen

 

Θερμόμετρο για έλεγχο της θερμοκρασίας

Όπως ήδη αναφέραμε, η μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του pour over brewing. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία επηρεάζουν πολύ το γευστικό αποτέλεσμα του καφέ και συμβάλλουν στην δημιουργία διαφορετικών προφίλ γεύσεων. Ακόμα και αν το ο βραστήρας σου δεν διαθέτει ενσωματωμένο θερμόμετρο, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό θερμόμετρο.


Ζυγαριά για ακρίβεια στην δοσολογία

Ο καφές ποικίλει σε πυκνότητα, οπότε είναι πιο ακριβές να τον μετράς σε γραμμάρια αντί για κουτελιές της σούπας που μπορεί να είναι και πιο ασύμφορες. Η ζυγαριά είναι ο τρόπος που σου επιτρέπει να ζυγίζεις την ποσότητα καφέ με ακρίβεια γραμμαρίου για να εξασφαλίσεις την σωστή τήρηση της δοσολογία του καφέ που θα χρησιμοποιήσεις και να απολαμβάνεις πάντα το ίδιο σταθερό αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο μπορείς επίσης να ελέγχεις και την αναλογία καφέ προς νερό, χρησιμοποιώντας την ζυγαριά για να ζυγίζεις το τελικό προϊόν. Με τον χειροκίνητο τρόπο που απαιτεί η μέθοδος μπορεί να είναι δύσκολο να κρίνετε οπτικά τις ποσότητες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Μια ζυγαριά ακριβείας θα εξαλείψει κάθε αβεβαιότητα.

 

Μύλο για φρεσκοκομμένο καφέ

Η σωστή άλεση του καφέ είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη διαδικασία της εκχύλισης, καθώς ο βαθμός άλεσης μπορεί να αλλάξει δραματικά την γεύση του καφέ. Όταν πρόκειται για τον βαθμό άλεσης υπάρχουν δυο βασικοί παράγοντες που έχουν σημασία. Αρχικά, ο χρόνος κατά τον οποίο ο αλεσμένος καφές έρχεται σε επαφή με το νερό. Επιπλέον, η ταχύτητα με την οποία το νερό περνάει από τον καφέ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα μεσαίο μέγεθος άλεσης και στη συνέχεια να αξιολογήσεις το φλιτζάνι σου και να το τροποποιήσεις όπως χρειάζεται. Επένδυσε σε έναν ποιοτικό μύλο για να βεβαιωθείς ότι ο καφές είναι σωστά αλεσμένος, χωρίς ελαττώματα που μπορούν να επηρεάσουν στο φλιτζάνι σας καταλήγοντας σε έναν αδύναμο καφέ ή έναν καφέ με έντονα δυσάρεστη γεύση.


Συσκευή για Pour Over Brewing

Έφτασε η στιγμή που θα χρειαστείς τον βασικό εξοπλισμό αυτής της μεθόδου. Αυτός περιλαμβάνει μια συσκευή dripper για pour-over, το αντίστοιχο φίλτρο της και ένα φλιτζάνι ή μια κανάτα. Είναι προφανές ότι οι χειροκίνητες μέθοδοι είναι επιρρεπείς στο ανθρώπινο λάθος και γι αυτό είναι σημαντικό οι baristas να μάθουν την σωστή τεχνική έκχυσης. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια ώστε να καταλήξεις στο αποτέλεσμα που επιθυμείς. Είναι μια χρονοβόρα και εξειδικευμένη διαδικασία που ανταμείβει όμως τον κόπο σου στο τελικό φλιτζάνι.

 

Καφέ σταθερής ποιότητας

Η μέθοδος pour over λέγεται οτι τονίζει τις περίπλοκες γεύσεις, επιτρέπει στα αρώματα να λάμπουν και εξάγει τα έλαια οδηγώντας σε ένα αυθεντικό φλιτζάνι καφέ. Αυτοί οι λόγοι είναι που την καθιστά δημοφιλή επιλογή για speciality και single origin καφέδες.